Først skal der være en gulerod. Den kommer lige her:
Du får repareret dit tøj, uden at du skal løfte en finger.
Vi kender det jo godt. Måske har du tøj, der skal repareres lidt, som fylder i vasketøjskurven eller står i en pose et sted og venter på, at du finder symaskinen frem.
Hvad med at få mig til at reparere tøjet? jeg kommer forbi med mit mobile værksted. Vi aftaler hvad der skal ske og jeg afleverer det reparerede tøj, strøget og klar til at tage på igen.
Hvis du synes det lyder for godt til at være sandt, synes jeg du skal kigge forbi min hjemmeside bystruwe.dk
Eller skriv til mig at du gerne kontaktes
Jo, sagen er den, at vi kan blive bedre til at reparere vores tøj. Hvis vi bare bruger vores tøj en enkelt sæson mere, viser det sig i CO2 regnskabet.
Find det slidte tøj frem, sørg for at det er rent, læg det i en pose med navn på og tag det med på arbejde.
Hvad med om jeg kommer forbi og reparerer tøj
Min favorit reparation er jeans. Det bliver så fint, når trådene blander sig sammen og reparationen bliver næsten usynlig.
Det fine ved jeansreparationen er også at denim, som de er syet af, ofte er fremstillet med brug af masser af kemikalier, vand osv. Jo længere de holder, jo mindre impact får de i deres levetid.
Hug en hæl og klip en tå
Tynde materialer kan godt være en sjov udfordring. Ofte må jeg tage et valg om det kan fikses pænt nok, eller om lange ærmer skal ændres til fx en bluse med korte ærmer. Du bliver naturligvis taget med på råd, inden jeg ændrer noget.
Bliver I nysgerrige på, hvordan I selv kan reparere, kan jeg også lære jer at sy – men det er et andet kursus.
Giv jer selv noget at være sammen om. Gør tøjreparationer til en del af garderoben. I har vaskemaskiner, strygejern, nogle har tørretumbler, og nu har alle også mulighed for endeligt at få repareret tøj.
Det er fantastisk at kunne planlægge workshops uden at skulle tage hensyn til afstandskrav, udluftning osv
Det gør det meget lettere at komme til sagen.
Og hvad er sagen da?
Jo, sagen er den, at vi kan blive bedre til at reparere vores tøj. Hvis vi bare bruger vores tøj en enkelt sæson mere, viser det sig i CO2 regnskabet.
Først skal der være en gulerod. Den kommer lige her:
Du får repareret dit tøj, uden at du skal løfte en finger.
Hvis du synes det lyder for godt til at være sandt, synes jeg du skal kigge forbi min hjemmeside bystruwe.dk
Min favorit reparation er jeans. Det bliver så fint, når trådene blander sig sammen og reparationen bliver næsten usynlig.
Det bliver faktisk altid godt.
Hug en hæl og klip en tå
Tynde materialer kan godt være en udfordring. Ofte må jeg tage et valg om det kan fikses pænt nok, eller om det skal ændres til fx en bluse med korte ærmer. Du bliver naturligvis taget med på råd, inden jeg ændrer noget.
Det fine ved jeansreparationen er også at denim, som de er syet af, ofte er fremstillet med brug af masser af kemikalier, vand osv. Jo længere de holder, jo mindre impact får de i deres levetid.
Slå to fluer med et smæk. Få en hyggelig workshop med dine kollegaer og få repareret dit tøj. Du skal bare tage tøjet med, så kigger jeg på det mens i passer jeres.
Giv jer selv noget at være sammen om. Gør tøjreparationer til en del af garderoben. I har vaskemaskiner, strygejern, nogle har tørretumbler, og nu har alle også mulighed for endeligt at få repareret tøj på en workshop.
Der er flere grunde til at det er en god ide at kende dit tøj. Her er bare et par stykker:
Du holder tøjet pænt
Du kan sende tøjet videre
Du holder tøjets værdi
Og hvad skal du bruge det til spørger du måske?
Hold dit tøj pænt
At holde tøjet pænt betyder flere ting. Det er både at vaske rigtigt og reparere det, når det bliver slidt. Vasker du tøjet rigtigt, går der længere tid før det bliver slidt. Det giver sig selv, at når du reparerer tøjet, uanset om det er synlige eller usynlige reparationer, kan du bruge tøjet i længere tid.
Uld skal vaskes med vaskemiddel til uld eller animalske fibre. Ligesom med silke. På den måde bliver tøjet udsat for mindst muligt påvirkning.
Tekstiler af andre fibre skal have vaskemiddel, der bedst renser ved lav temperatur og med mindst mulig slid. Det kan derfor godt betale sig at tjekke, hvad tøjet er sammensat af ved at læse på vaskemærket.
Levi’s shrink to fit kampagne 1987
Når du ser en bluse, der er en blanding af bomuld og kunststof, er der stor sandsynlighed for, at det skal vaskes ved lav temperatur. Kunststof er som regel ikke så glad ved høj temperatur. Har du derfor en hvid bluse i blandingsmateriale kan du med fordel bruge hvidvaskemiddel, der er lavet til at holde tøjet hvidt også ved lav temperatur.
Til mørkt tøj er der i dag vaskemiddel som renser uden at tøjet bliver gråt. Vender du bukserne med vrangen ud når du vasker, går der længere tid, før det sorte tøj bliver slidt at se på.
Det er meget lettere at komme af med tøjet igen, hvis du har passet på det. Før det bliver til tekstilaffald, kan en anden få glæde af det tøj du er færdig med.
#verasvintage
Måske følger du moden og er meget bevidst om at dit tøj skal være det sidste ny. Det kan også være du bare bliver træt af en farve, eller at du har købt noget i en farve ,der ikke klæder dig.
Der er så mange muligheder for, at tøjet kan blive solgt som genbrug, givet videre til nødorganisationer eller naboen, når du selv ikke bruger det mere.
Når du har passet på tøjet og det er en ordentlig kvalitet, har du lettere ved fx at sælge tøjet videre. På tøjloppemarkeder og byttemarkeder er det poser med supermarkedstøj, der står tilbage når dagen er slut. Også selvom mærkerne stadig sidder i tøjet.
Det gode tøj kan fx komme af med på nettet eller på tøjloppemarkeder.
Tøjets værdi
Tøjet er simpelthen blevet en vare, der ikke længere bare skal gemmes væk i et skab eller smides ud. Du er den første i rækken af brugere, når du køber nyt tøj. Du kan selv bestemme om du skal tjene pengene ind efter brug ved at gensælge selv eller om det skal gives væk til andre, der kan give tøjet nyt liv.
#gensalg
Om du vælger det ene eller det andet, får stadig tøjet til at have værdi i længere tid. På den måde bidrager din viden om tøj til at passe på overforbrug af tøj og tekstil.
Du beholder dit smukke tøj længere og du får grund til at købe tøj af en lidt dyrere kvalitet.
Kom på kursus
Når du er på reparationskursus hos mig taler vi også om, hvordan du skal passe på dit tøj. Jeg vasker det ikke for dig, men du er velkommen til at spørge mig råds om, hvordan du bedst vasker dit tøj.
Udfyld den her, og få besked om de næste datoer for kurser.
Hvordan kommer du i gang med at reparere dit tøj? Kræver det et syværksted? en skrædderuddannelse? eller har du brug for inspiration til, hvad du selv kan fikse?
Processing…
Success! You're on the list.
Whoops! There was an error and we couldn't process your subscription. Please reload the page and try again.
Det meste kan fikses – en flænge, en søm der er gået op, hul på bukserne. Du behøver hverken en uddannelse eller et syværksted for at reparere tøj, når det enten bliver slidt, eller du er uheldig, og det går i stykker.
Hos Norneriet får du råd og tips til udstyr og tilbehør, der kan gøre det lettere for dig at komme godt fra start med reparationer. Når du har rammerne på plads er det bare om at få repareret noget tøj! Du finder både generelle sytips til reparationer og ser detaljeret beskrivelse af bestemte reparationer. Du vælger selv hvor specifikt det skal være.
Tip
Det skal du bruge for at komme i gang:
Nål
Tråd
Saks
Symaskine
Strygejern
En plan
2 dele du skal have styr på.
Hvad du har af syudstyr og hvad du gerne vil.
Har du brug for at starte helt forfra med at anskaffe nål, tråd og saks? Har du et syhjørne indrettet med symaskine, strygejern og hvad der ellers skal til?
Har du en ide om, hvad det er du vil reparere og hvordan det skal se ud, når du er færdig? Det kan være, du har en hylde i skabet eller en pose med tøj til reparation. Fx jeans med hul på knæ eller slid på indersiden af lårene. Eller en bluse med hul på ærmet.
Det kan være tyndt skjortestof eller kraftig denim.
Du har sandsynligvis et billede i dit hovede af, hvordan tøjet så ud inden, der gik hul på. Forestil dig, om det er sådan, det skal se ud igen, eller om du vil kunne se reparationen? Kan du fornemme, hvordan det er at have tøjet på? måske er det den blødeste af dine bluser, eller de bukser du har brugt mest, fordi de føles godt uanset, om det er varmt eller koldt,
Nu begynder du at have en ide om, hvad det er der skal ske. Om det er en synlig eller en usynlig reparation. Om det skal være en mærkbar syning og om den skal springe i øjnene.
Herfra er det lettere at beslutte, om du skal have fat i en symaskine, eller om det kan klares med nål tråd og tålmodighed.
Inden du går rigtig i gang, er det en god ide at lægge en plan for, hvad det er du vil have ud af reparationen.
Tip
Læg en plan
Er det en reparation, der bare skal lappe tøjet sammen lige meget hvordan det ser ud? skal det være en omhyggelig pæn reparation, som ingen lægger mærke til?
Læg tøjet ud på et bord med godt lys og kig på det. Er det ligetil eller er det lidt mere krævende. Skal du have “reservedele” lynlås, knap, tråd i en bestemt farve, understof til at stive det af? er det rent?
Er det en reparation, som kræver symaskine? ekstra bordplads?
Hvis du har plads til det, er det en god ide at bruge et bord kun til sytøjet, mens du arbejder. Det giver bedre arbejdsplads og du kan bedre komme til at flytte stoffet rundt, mens du syr.
Hvad er det for et materiale, du skal reparere?
Er det tyndt og flagrende? eller kraftig denim fx jeans?
Dit valg af metode afhænger af flere ting, hvor synlig må reparationen være? Skal det holde til stor belastning. Der er forskel på både sytrådens tykkelse og hvad den er fremstillet af.
Tip
Valg af sytråd
Du kan fx vælge mellem silke – polyester – bomuld i forskellige kvaliteter og tykkelser. De findes også i forskellige prislejer. Det kan godt betale sig at købe god sytråd – og det kan godt svare sig at bruge lidt tid på at vælge den rigtige farve /nuance for at få et pænt resultat.
Hvis du er i tvivl, kan Universaltrådvære et fint valg. Den kan klare det meste, er nem at have med at gøre og findes i mange farver.
Valget er dit.
“Usynlig” reparation af jeans
Reparation af hul på knæ på et par næsten nye bukser
Sådan gør du
Når du har et hul på et par jeans ,får du her vejledning til en måde at få lappet hullet på, så det næsten ikke kan ses. Følg med skridt for skridt.
Til denne type reparation skal du bruge en symaskine, der er sat op med en jeansnål. Sørg for at bukserne er rene og tørre.
Brug lidt tid på at vælge den rigtige nuance sytråd. Denim er en blanding af flere farver. Måske skal du have to farver for at få det rigtige match og skifte mellem dem undervejs.
Læg bukserne fladt. For at kunne komme ordentligt til kan du åbne sidesømmen, så du kan folde buksebenet fladt ud.
Først syr du et par gange henover hullet, for at holde styr på trevlerne.
Så syr du frem og tilbage henover hullet på langs så syningen følger de blå tråde i stoffet. Når dine stikninger ligger række på række, dækker de langsomt hullet. På den måde genskaber de stoffet.
Close-up viser de blå syninger som lidt mørkere blå. Du stopper selv, når du synes, det ser ud, som du gerne vil have.
Når du er tilfreds med lapningen af hullet, skal du have samlet benet og syet sømmen igen.
Klip omhyggeligt trådender og evt rester af flosset tråd af.
Nu mangler du bare at stryge bukserne. Så er dine bukser klar igen
Tip
De billige jeans kan også repareres
Usynlig reparation af jeans
Denne her reparation er lavet på et par meget slidte strech jeans. Udover selve hullet var stoffet tyndslidt og skrøbeligt.
Reparationen kunne laves uden at sprætte sømme op. Det eneste der er gjort, er syninger på langs af stoffet. Det er især vigtigt med trådretning for at holde stoffet elastisk.
Det er let at se syningerne på dette par bukser. Usynlige blev de ikke. Jeg lover de ikke revner lige med det samme.
Bliv bedre til at sy
Meld dig til og modtag nyheder om hvornår du kan komme på kursus i at reparere jeans.
Så hvad nu? har du fået inspiration til at reparere bukser, men er stadig i tvivl om hvordan du kommer i gang?
De her bliver dagligt udsat for butiksarbejde, cykling, hygge med vennerne og meget mere. De her kom forbi værkstedet i tide og kom under kærlig behandling. Faktisk er de på 3 år.
Når en planlagt reparation går efter planen og alt klapper.
Se her hvordan jeg kommer fra et par meget slidte lasede jeans, med gamle lapper til et par opstrammede velsiddende jeans, der kan klare en omgang mere. For at være helt ærlig var jeg meget i tvivl om reparationen ville lykkes. Stoffet er meget tyndslidt, og smuldrer delvist, når jeg piller i det. Og det lykkedes over alt forventning. Bukserne ligger klar til den heldige ejer, der ikke behøver ærgre sig over at modellen er udgået.
Her kan du se hvad jeg gjorde punkt for punkt. Det er ikke koordineret med billederne. De kører deres eget løb.
Find et stykke stof der er den perfekte blanding af kraftigt og behageligt. Klip det til efter rundingen på bukserne, så du kan lave en skjult søm, henover midt bag.
Tip! Spræt sømmen på inderlåret op, så du kan komme til.
Sy lappen sammen. stryg sømmerummet buk kanterne indad så du undgår trævlekanter og hæft den til bukserne, ret mod ret. Først med nåle, så med siksak sting på maskinen.
Herfra kan du vælge at sy med siksak, eller gøre som jeg og vælge en af strech sømmene, fordi den giver et pænt broderi look, som jeg godt kan lide. Desuden er det en sømtype, der kan give sig, ligesom det materiale jeansene er syet af.
Nu skal du sy frem og tilbage henover lappen, i et mønster som du helt selv bestemmer. Du kan følge trådretningen, hvis du synes det er pænt eller du kan vælge tilfældige spor, som jeg har gjort, så sømmen kan give sig i alle retninger.
Det tager lidt tid men er tiden værd.
Til sidst skal sy sømmen sammen igen, henover midten, Gåe din lap udover sømrummet ligesom på mine bukser, skal de nok holde uden at trævle. Men har du en overlocker, kan du jo lukke af med den.
Kom med det du skal have repareret. I løbet af dagen får du vejledning og syanvisning efter behov, og så er det ellers at komme i gang ved maskinen – eller med nål og tråd.
Måske har du en (rode)kasse eller et andet sted, hvor du lægger tøj, der skal fixes. Eller du kører det hurtigt i en genbrugscontainer uden at kigge efter, om det er noget, du kan reparare.
Med grundliggende syteknikker kan du komme langt. Du får hurtigt glæde af at vide, hvordan du kan lave reparationer på dit tøj selv. Du sparer både penge og skåner miljøet.
Og så er det sjov!
Processing…
Velkommen – du er på listen!
Whoops! Noget gik galt og du kunne ikke blive tilføjet. Prøv en gang til
Dine vigtigste redskaber er nål og tråd. Det er en god ting også at have en god saks, et centimetermål og nogle knappenåle.
Hvis du kan bruge den, er det også en fordel at have en symaskine til mange opgaver. Den kan du tage med.
Det er ikke så vigtigt, om det er små eller store reparationer, du har liggende. Det kan også være, at du har noget liggende, du gerne vil sy om – til puder, brødposer, toiletpung,
Du skal regne med selv at udføre reparationen under vejledning af en håndarbejdsunderviser med mange års erfaring med syning, strikning – og selfølgelig reparationer som oplægninger, udskiftning af lynlås, tilpasning.
Og glemte jeg at sige hynder, puder, hundefrakker…
Alle projekter er velkomne. Jeg kan ikke garantere alt kan repareres. Men meget kan gøres.
Måske har du arvet tøj? eller være på genbrug? eller loppemarked og fundet noget der næsten passer.
Du får små fif til hvor du kan ændre på tøj, især af en god kvalitet. Det giver dig en god fornemmelse for hvordan du tilpasser dit tøj, så du får den rette ærmelængde, halsudskæring eller syr helt om.
Det kan også være sofahynderne, der trænger til et nyt betræk. Kan det så svare sig, tænker du? Jeg kan give dig fif, der kan hjælpe dig med at beslutte, om det er nye hynder eller bare betrækket, som skal skiftes.
Er du i tvivl om det er noget for dig, så send mig en besked, så skal jeg vende tilbage til dig.
Og hvis du virkelig vil gøre en forskel skal du bruge dit tøj længere tid
Byt eller køb genbrug i stedet for nyt
Det er velkendt at vores forbrug er en væsentlig post på klimaregnskabet. Så skru ned!
Køb tøj i en god kvalitet, der kan tåle at blive vasket, som sidder godt og er lavet af gode materialer med lang levetid.
Reparer – smid mindre ud
I stedet for at smide ud, kan du reparere dit tøj, når der ryger en knap eller sømmen skrider
Få nogen til at vise dig hvordan du gør. Hvis du er i tvivl om hvordan du bedst lapper eller re-syr et stykke tøj du er glad for – så få hjælp.
Tag på sykursus
Få styr på hvordan du passer og tilpasser dit tøj så du får mest glæde af det uanset om det er nyt eller brugt.
Det er så her jeg kan hjælpe dig. Hos mig kan du lære at reparere. Uanset om det er gardiner, en lynlås der skal skiftes eller huller der skal repareres.
Du får alle de redskaber, du skal bruge, for at dit tøj holder sig smukt og velsiddende.
Du springer flere års prøv-dig frem og gætværk over, når du bruger de teknikker, du lærer.
Alt du skal gøre er at melde dig til og afsætte et par timer til i fred og ro få det ordnet.
Spring ærgrelser og spildte kræfter over og udnyt i stedet de mange års erfaring med gennemprøvede sytekniker, der giver flotte resultater. Også selvom at du ikke er verdensmester i at sy.
>> du får vigtige syteknikker i praksis
>> du får syet dine reparationer med kyndig vejledning fra en uddannet underviser
>> du arbejder korrekt og professionelt med syning. Så ved du, hvad du laver
Se med hos Norneriet, og få tips til hvordan du fixer tøj, der går i stykker.
Processing…
Success! You're on the list.
Whoops! There was an error and we couldn't process your subscription. Please reload the page and try again.
Har du en hobby der får dig helt ned i gear og helt i top på feel-good❓
Har lige læst en god bog om craft-psykologi skrevet af Anne Kirketerp. Den handler om hvordan vores hjerne får udbytte af det vores hænder udfører, når vi rammer det punkt, hvor vi bliver opslugt i det vi laver og kommer i en ”flow”tilstand😎
Hvad er din ting? Måske er der flere ting?
Håndarbejde
lerdrejning
fluebinderi
træsnitning
bagning
Undersøgelser viser at du opnår en tilstand, der virker lige så godt som meditation a la mindfulness. Eller at du får en genvej til at få fokus på en tilstand, hvor du har en god fornemmelse og føler dig godt tilpas. Så når du bagefter skal lave noget ”alvorligt” har du overskud og energi til at få det gjort✨
Jeg vil gerne invitere dig til at dele hvilken ”craft”aktivitet der får dig til at glemme tid og sted og hvor du samler en masse positive oplevelser sammen. 😍
Skriv i kommentarfeltet
Loading Comments...
To change your privacy setting, e.g. granting or withdrawing consent, click here:
Settings