Kend dit tøj

Der er flere grunde til at det er en god ide at kende dit tøj. Her er bare et par stykker:

  • Du holder tøjet pænt
  • Du kan sende tøjet videre
  • Du holder tøjets værdi

Og hvad skal du bruge det til spørger du måske?

Hold dit tøj pænt

At holde tøjet pænt betyder flere ting. Det er både at vaske rigtigt og reparere det, når det bliver slidt. Vasker du tøjet rigtigt, går der længere tid før det bliver slidt. Det giver sig selv, at når du reparerer tøjet, uanset om det er synlige eller usynlige reparationer, kan du bruge tøjet i længere tid.

Uld skal vaskes med vaskemiddel til uld eller animalske fibre. Ligesom med silke. På den måde bliver tøjet udsat for mindst muligt påvirkning.

Tekstiler af andre fibre skal have vaskemiddel, der bedst renser ved lav temperatur og med mindst mulig slid. Det kan derfor godt betale sig at tjekke, hvad tøjet er sammensat af ved at læse på vaskemærket.

Levi’s shrink to fit kampagne 1987

Når du ser en bluse, der er en blanding af bomuld og kunststof, er der stor sandsynlighed for, at det skal vaskes ved lav temperatur. Kunststof er som regel ikke så glad ved høj temperatur. Har du derfor en hvid bluse i blandingsmateriale kan du med fordel bruge hvidvaskemiddel, der er lavet til at holde tøjet hvidt også ved lav temperatur.

Til mørkt tøj er der i dag vaskemiddel som renser uden at tøjet bliver gråt. Vender du bukserne med vrangen ud når du vasker, går der længere tid, før det sorte tøj bliver slidt at se på.

Washing symbols What does it mean?
https://danskrenseriforening.dk/hvad-betyder-vaskesymboler/

Send tøjet videre

Tøjet bliver lettere at sende videre

Det er meget lettere at komme af med tøjet igen, hvis du har passet på det. Før det bliver til tekstilaffald, kan en anden få glæde af det tøj du er færdig med.

#verasvintage

Måske følger du moden og er meget bevidst om at dit tøj skal være det sidste ny. Det kan også være du bare bliver træt af en farve, eller at du har købt noget i en farve ,der ikke klæder dig.

Der er så mange muligheder for, at tøjet kan blive solgt som genbrug, givet videre til nødorganisationer eller naboen, når du selv ikke bruger det mere.

Når du har passet på tøjet og det er en ordentlig kvalitet, har du lettere ved fx at sælge tøjet videre. På tøjloppemarkeder og byttemarkeder er det poser med supermarkedstøj, der står tilbage når dagen er slut. Også selvom mærkerne stadig sidder i tøjet.

Det gode tøj kan fx komme af med på nettet eller på tøjloppemarkeder.

Tøjets værdi

Tøjet er simpelthen blevet en vare, der ikke længere bare skal gemmes væk i et skab eller smides ud. Du er den første i rækken af brugere, når du køber nyt tøj. Du kan selv bestemme om du skal tjene pengene ind efter brug ved at gensælge selv eller om det skal gives væk til andre, der kan give tøjet nyt liv.

#gensalg

Om du vælger det ene eller det andet, får stadig tøjet til at have værdi i længere tid. På den måde bidrager din viden om tøj til at passe på overforbrug af tøj og tekstil.

Du beholder dit smukke tøj længere og du får grund til at købe tøj af en lidt dyrere kvalitet.

Kom på kursus

Når du er på reparationskursus hos mig taler vi også om, hvordan du skal passe på dit tøj. Jeg vasker det ikke for dig, men du er velkommen til at spørge mig råds om, hvordan du bedst vasker dit tøj.

Udfyld den her, og få besked om de næste datoer for kurser.

Tilmeld dig for at modtage nyheder og tilbud. Du kan altid melde fra igen.

* indicates required

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.